Ένας κόσμος γεμάτος μαγικό φως!

Ομ Μάνι Πάντμε Χουμ

Το "Ομ Μάνι Πάντμε Χουμ" είναι ένα από τα πιο γνωστά μάντραμ που αναφέρονται μεταξύ όλων των παραδόσεων των θρησκειών. Δεν παίζει κανένα σπουδαίο ρόλο αν είναι βουδιστής μοναχός ή ασκούμενος ή ζει στις ερήμους της Μογγολίας ή όπου αλλού, αυτό το μάντραμ ακούγεται συχνά. Είναι το μάντραμ της παρηγοριάς, της συμπόνιας και του ελέους.

 

Λόγω της σχέσης του μάντραμ με την συμπόνια, οι Θιβετιανοί Βουδιστές πιστεύουν ότι λέγοντάς δυνατά ή σιωπηλά, επικαλούνται την ύψιστη ευλογία και συμπόνια.

Ετυμολογικά, το Ομ είναι χαιρετισμός, το Μάνη σημαίνει κόσμημα, διαμάντι ή πολύτιμο και Πάντμε σημαίνει λουλούδι λωτού, το Χουμ σημαίνει «να είσαι μέσα». Η κυριολεκτική μετάφραση του "Ομ Μάνι Πάντμε Χουμ" είναι "Ιδού το κόσμημα στο Λωτό" ή "Δοξάστε το κόσμημα στο Λωτό". Το Μάνι είναι το κόσμημα και αναφέρεται στη συνείδηση και το Πάντμε αναφέρεται στην Καρδιά που είναι η πηγή της αγάπης ενέργειας. Υπό αυτήν την έννοια είναι επίσης ένα μάντραμ της αρμονίας της συνείδησης του μυαλού και της εσωτερικής καρδιάς. Ως εκ τούτου, το μάντραμ μπορεί να ερμηνευτεί ως "Χαιρετισμοί στο κόσμημα της συνείδησης που έχει φτάσει στην έδρα της καρδιάς". Ο λωτός είναι το σύμβολο για την επίτευξη του διαφωτισμού και το χριστιανικό ισοδύναμό είναι το λευκό κρίνο, το σύμβολο της αγνότητας και παραδοσιακά ο αρχάγγελος Γαβριήλ μεταφέρει το κρίνο στην άσπιλη Μάνα Μαρία. Από την αρχαιότητα στην Ινδία, λουλούδι λωτού συμβολίζει, μεταξύ άλλων, τη γνώση και τη φώτιση.

Ο λωτός είναι το ωραιότερο λουλούδι που αναπτύσσεται στη λάσπη και του οποίου τα πέταλα ανοίγουν ένα προς ένα. Έτσι λοιπόν, πρέπει να κερδηθεί η σοφία μέσα από τη λάσπη- εμπόδια της ζωής και των ταλαιπωριών της . Η λάσπη μιλάει για το κοινό έδαφος που οι άνθρωποι μοιράζονται, ανεξάρτητα από τους σταθμούς στη ζωή. Όλοι αντιμετωπίζουν τα ίδια εμπόδια, τη θλίψη, την απώλεια, την ασθένεια, το θάνατο.

Αν θέλουμε να αγωνιστούμε ως ανθρώπινα όντα για να κερδίσουμε περισσότερη σοφία, περισσότερη ευγένεια και περισσότερη συμπόνια, πρέπει να έχουμε την πρόθεση να μεγαλώσουμε ως λωτός και ανοίξουμε κάθε πέταλο ένα προς ένα. 

Αυτό το μυστικό μάντραμ αναφέρεται πάνω από όλα στην αδιάσπαστη ένωση μεταξύ του ανθρώπου και του Ενός και έτσι μεταφέρει "είμαι σε σένα και είσαι μέσα σε μένα". Κάθε ένας από εμάς έχει μέσα του ο ίδιος το κόσμημα λωτό ή τον θεϊκό εαυτό. Όταν γίνεται κατανοητό με την κοσμική έννοια, σημαίνει το θεϊκό κοσμικό εσωτερικό Εγώ, εμπνέοντας όλα τα όντα μέσα στο εύρος αυτής της κοσμικής θεότητας. Δείχνει την αδιάσπαστη ένωση μεταξύ ανθρώπου και σύμπαντος. Γιατί ο λωτός είναι το παγκόσμιο σύμβολο του Κόσμου κι ο άνθρωπος είναι ο μικρόκοσμος, και το κόσμημα είναι η πνευματική σφραγίδα του.